Lainat nuorille

Monet meistä huomaavat opiskellessaan tai aloittaessaan ensimmäisessä työpaikassaan tarvitsevansa rahaa.

Jos siis tarvitset lainaa, haluat varmasti myös tietää, miten voit sitä saada ja miten löydät itsellesi sopivimman ja edullisimman lainan.

Täällä kerromme, miten saat ensimmäisen lainasi.

Lainat nuorille

Lainan ottamiseen on monia vaihtoehtoja. Opiskelijalle edullisin laina on opintolaina, joka maksetaan takaisin opintojen päättymisen jälkeen.

Tämän lisäksi opiskelija voi saada henkilökohtaisen lainan lukuisilta lainanantajilta. Ennen lainan hakemista pohdi kuitenkin huolellisesti, kuinka paljon lainaa tarvitse ja millaisella kuukausittaisella lyhennyksellä voit maksaa sen takaisin. On erittäin tärkeää, että et elä yli varojesi.

Saatat esimerkiksi haluta ottaa lainaa oman auton hankkimista varten tai rahoittaaksesi jonkin kurssin. Jos otat pankkilainan, maksat takaisin lainaamasi summan ja korot. Jos et noudata takaisinmaksusuunnitelmaa, joudut maksamaan lisää. Pidä siis huoli, että sinulla on varaa maksaa laina takaisin.  

 

Muista, että mitä korkeampi lainan korko on, sitä kauemmin sinulta vie aikaa maksaa laina takaisin.

Lainat niille, joille on luottohäiriömerkintöjä

‘Huono luottoluokitus’ ja ‘luottotiedottomuus’ tarkoittavat asioita, mutta molemmat vaikeuttavat lainan saantia. Jos sinulla ei ole maksuhistoriaa sen vuoksi, ettet ole koskaan ottanut lainaa, voi lainan saaminen olla haastavaa.

Huono luottoluokitus voi johtua myös siitä, että olet aiemmin jättänyt maksueriä maksamatta tai olet tehnyt konkurssin.

Olipa tilanteesi millainen tahansa, luotonantaja ei automaattisesti sulje ovea nenäsi edestä – vaihtoehtojesi määrä on vain rajatumpi. Todennäköisesti joudut maksamaan enemmän korkoa ja ottamaan pienemmän lainan. Parhaat tarjoukset on varattu niille, joiden luottohistoria on hyvä ja jotka maksavat varmimmin lainansa takaisin.

Muutamat lainanantajat myöntävät lainoja myös maksuhäiriöisille, joille lainaamiseen liittyy suurempi riski. Nämä lainat ovat kuitenkin pienempiä ja niiden korko on suurempi kuin muissa lainoissa.

Miten ihmiset voivat parantaa luottoluokitustaan

Luottoluokitusta voi parantaa hyvin yksinkertaisilla tavoilla. Muista, että jokainen luottohakemuksesi jättää sinusta ‘jalanjäljen’ tietoihisi – jos hakemuksesi hylätään, seuraava lainanantajakaan tuskin hyväksyy hakemustasi. Kun saat lainaa, huolehdi takaisinmaksusta ja rakenna siten puhdasta luottohistoriaa.

Älä vaivu synkkyyteen, sillä luottohistoriasi ei ole aina kriteeri, jota luotonantajat käyttävät tehdessään luottopäätöstä. He ottavat huomioon myös työsi, palkkasi sekä muut mahdolliset tekijät.